fredag, oktober 26, 2007

Alkohol.

Allt Om Barn skriver att är engelska experter hävdar att det är ok att inta små mängder alkohol under graviditeten.
Läser vidare i kommentarerna att många anser det vara självklart att dricka lite och att de inte tror att det skadar fostret.
Visst, det finns ingen forskning som klart visar att det skadar fostret.
Däremot så får fostret samma promillehalt som den som dricker och blir dessutom bakis mycket längre.
Frågan är hur många som skulle låta sitt barn dricka alkohol?
Inte många tror jag.

3 Comments:

Blogger Ninde said...

Håller till viss del med. Fast ändå blir allt så laddat o skuldbelagt när det gäller gravida kvinnor. Tycker man ska fokusera på de stora riskgrupperna, de som dricker mycket o lever osunt i allmänhet. Eller de gravida som blir utsatta för våld av sin partner osv..

5:05 em  
Blogger Mr K said...

jag håller med om att det är tröttsamt med alla som ska skuldbelägga gravida hela tiden,särskilt de som ska komma med goda "råd som egentligen bara är förmaningar att göra likadant som de gjorde - allt annat anses vara fel..

Håller också med om att kvinnor i misshandelsförhållanden borde få mycket mer hjälp.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är konstigt att folk försvarar sin rätt att dricka vin under sin graviditet så in i döden.
Lite på samma sätt som vissa blir väldigt engagerade över sin rätt att säga negerboll istället för chokladboll.En ganska harmlös fråga blir väldigt uppförstorad.

Fostret får alltså samma promillehalt (därmed är det osäkert om det blir berusat på samma sätt) som modern.
Min fråga är ju inte om fostret får permanenta skador av det, snarare om det mår dåligt av det under tiden.Själv mår jag totalt uselt i 2 dagar när jag är bakis - vad gör då inte ett foster?

Med dagens ganska överbeskyddade medelklassbarn kan man ju fråga sig hur det kommer sig att rätten att dricka vin under graviditeten har blivit så viktig?

10:06 fm  
Blogger Ninde said...

Ger dig en poäng i att rätten att "leva som vanligt" under graviditeten o ta sig ett glas vin precis som den blivande fadern kanske inte är så lyckad alltid. M e n. Ska vi lägga allt ansvar på den gravida kvinnan kanske det är bättre med saklig information om exakt vad som är skadligt och vad man vet är säkert. Gärna som info till tjejer redan i skolan.

Jag har inte fött barn. Men de jag känner som gjort det säger att då plötsligt tror alla så himla mycket.

Får ångest av att ha tagit ett glas vin innan de visste att de var gravida. När det faktum att de däremot inte käkat kosttillskott med folsyra ett antal månader i n n a n graviditeten kan leda till betydligt allvarligare fosterskador i form av ryggmärgsbråck. Något som USA verkar ha predikat i 20 års tid. Svenska socialstyrelsen däremot har valt att inte informera kvinnor i fertil ålder. Så sansa debatten. Gå ut med fakta. Inte skuld.

Chokladbollsdebatten är en pseudodebatt jag låter folk som inte behövt stå på sig mot le Penn anhängare hålla på med om de anser det vara konstruktivt.

6:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home