fredag, juni 01, 2007

Ferdinand.


Spanienresan förde förutom roliga minnen även med sig en oväntad anekdot, expert på tjurfäktning som jag nu är, nämligen att allas våran Tjuren Ferdinand är en sann berättelse sånär som på några detaljer som korkekar och blommor.
Och talande kor.

I början på 30-talet föddes en tjur som hette Civilón i västra Spanien.Han visade sig vara mycket mer fridfull än de andra tjurarna.En ung tjurskötare märkte detta och kunde tom gå fram till honom och ge honom hö och klappa honom.Med tanke på tjurarnas aggressivitet så blev han snart omtalad.

Tydligen så är det så att tjurens Bravura och Nobleza är två viktiga egenskaper.Bravuran syftar på hur modigt och starkt den reagerar på tjurfäktaren och Noblezan på hur rent och rättvist den kämpar (alltså inga "knep" eller lömska attacker) .Att Civilón var lugn och fridfull sågs alltså inte som ett tecken på svaghet utan tvärtom som att han var en ädel tjur som slogs renhårigt.

Till sist blev han vida beryktad och snart blev det dags för en Corrida i Barcelona där han fick plats.Väl där ställdes han mot en av de bästa tjurfäktarna, den unge Luis Gomez.
Fäktningen påbörjades och Civilón kämpade tappert, så tappert att publiken krävde att han skulle skonas (vilket är mycket ovanligt) och så blev fallet.

Dock blev det problem när den uppretade och sårade tjuren skulle föras levande ut ur arenan, alla försök misslyckades.
Men.
I publiken satt den unge tjurskötaren från ranchen där han föddes, han tog lite hö och gick ut i arenan.Publiken blev alldeles tyst men den blödande tjuren anföll inte mannen utan stannade vid hans sida och gned mulen mot honom för att sedan lugnt låta sig ledas ut ur arenan till publikens jubel.

Så vackert.




*Och ja, det är de på bilden: tänk er - det är Ferdinand...

4 Comments:

Blogger Ninde said...

Åh...en så gullig historia! Fast jag föredrar den oblodigare varianten av tjurfäktning de har i vissa länder. Där tjuren jagar människa utan vapen..

12:10 em  
Blogger Mr K said...

Nämen...
Välkommen hem.

12:22 em  
Blogger Ninde said...

Tack! Detsamma om jag fattat saken rätt...:)

11:22 fm  
Anonymous Anonym said...

Det har du.Tack.

2:42 em  

Skicka en kommentar

<< Home